Overhandiging ‘laatste tegel’ in de Tuin van Jan

De eerste steen? De laatste tegel !
Amsterdam 3 sept. — Donderdag 6 sept. om 17:30 nemen wethouder Dirk de Jager van stadsdeel West en directeur wonen van Woonstichting De Key, Lidy van der Schaft, de “laatste tegel” in ontvangst. Deze ludieke ceremonie luidt het begin in van de aanleg van de Tuin van Jan, een openbare paradijstuin in Amsterdam West. In de tuin liggen nu nog ongeveer 10.000 stoeptegels*. Deze zullen worden verwijderd en hergebruikt zodat de binnentuin kan functioneren als waterbuffer.

De Tuin van Jan wordt gerealiseerd op een braakliggend binnenterrein aan het Jan Maijenplein, middenin het dichtstbevolkte stukje Amsterdam West. De kiem voor deze tuin werd gelegd door buurtbewoners tijdens het Pop-Up Park in Mei 2011, een tijdelijke stadstuin gemaakt door buurtbewoners. Samen met tuinarchitecten hebben de buren toen een permanente stadstuin ontworpen: een fluistertuin naar voorbeeld van Moorse paradijstuinen zoals het Alhambra. Ook zijn naam heeft de tuin aan een buurvrouw te danken: ‘De Tuin van Jan’, vanwege de ligging aan het Jan Maijenpleijn, tussen de Jan Eef en de Jan van Galenstraat.”

Amsterdam: de natste plek van Nederland
De Tuin van Jan gaat een belangrijke rol spelen in het beperken van de wateroverlast in de Jan Maijenbuurt. Door klimaatverandering krijgt ook de hoofdstad te maken met periodes van extreme neerslag. Wateroverlast kan worden beperkt door de stad als spons te laten fungeren. Daarom moet waar mogelijk de bestrating verdwijnen zodat het overtollige water langzaam de grond in kan zakken en zo het riool minder belast.
In de Tuin van Jan komen natuurvijvers die het hemelwater van het dak van het schoolgebouw opvangen en dienen als natuurlijke waterbergingen voor de Jan Maijenbuurt.! Het overtollig regenwater zakt in de grond en wordt via een drainage systeem langzaam geloosd op het riool. Dit water wordt ook gebruikt voor het bevloeien van de tuin. Dit innovatieve watersysteem wordt gefinancierd en aangelegd door Woonstichting De Key en Stadsdeel West.

* Wikipedia: Stoeptegels (ook wel trottoirtegels genoemd) zijn in Nederland het meest voorkomende plaveisel op het trottoir en worden soms ook toegepast als bestrating van terrassen bij woningen. Een standaard stoeptegel is 30 x 30 x 4,5 cm groot en is vervaardigd van grijs beton. Het gewicht van één tegel is 9,5 kilogram. Bij zwaar belaste trottoirs en fietspaden worden tegels van 6 cm dik gebruikt (12,5 kilogram/stuk). 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s