Tuinlessen

kid draws les TVJ

Tuinlessen. De Tuin van Koning Cyrus 

‘Er was eens een koning in een land hier ver vandaan. Zijn naam was Cyrus. Als kleine prins zwierf Cyrus door de natuur en toen hij koning werd, bouwde hij een tuin: een Paradijstuin. Midden in deze tuin zette de koning zijn troon neer. Tussen de bloemen en de fruitbomen.”De mooiste plek op aarde”, zo sprak hij. De koning vond tuinieren het fijnste wat er is. Hij leerde alle kinderen in het land hoe je met planten je eigen paradijs kan maken.’

5 Paleis van koning Cyrus

Het woord ‘paradijs’ komt van het oud-Perzische woord, ‘pairidaeze’. Het betekent: ‘een ommuurde boomgaard, tuin of park’. De oude Perzen waren de eersten die het paradijs nabootsten in hun achtertuin. In de 6e eeuw voor Christus legde de koning Cyrus II de eerste paradijstuin aan. Ook kennen we allemaal de tuin van Eden – uit Bijbel en Koran – en de hangende tuinen van Babylon. Later werden de Islamitische of Moorse tuinen aangelegd, als bijvoorbeeld het Alhambra in Granada en de Taj Mahal in India. Weer later in Parijs, de tuinen van Versailles. Kortom, paradijstuinen zijn zo oud als de mens en bestaan in alle soorten en maten.

2 Koning cyrus jong

 

Prins Cyrus: Als kleine prins zwierf Cyrus door de natuur en toen hij koning werd, bouwde hij een tuin: een Paradijstuin.

De Tuin van Jan – in hartje Amsterdam West – combineert elementen uit vele ‘aardse paradijzen’ en is hiermee een echte Amsterdamse paradijstuin. Het educatieprogramma van de Tuin van Jan is bestemd voor kinderen van de basisschool. Voor elk niveau zijn er drie lessen. Hierin leren kinderen over planten, ordenen, ontwerpen met planten en over de geschiedenis van tuinen. Verschillende kerndoelen komen hierbij aan bod (zie lesprogramma). Op alle niveaus bestaat de eerste les uit het voorlezen van een verhaal over koning Cyrus en zijn paradijstuin. Dit sprookjesachtige verhaal vormt de leidraad van alle lessen.

Educatie over tuinen leert ons veel over de relatie tussen mens en natuur. Het plaatst ons niet buiten de natuur maar laat zien hoe wij behoefte hebben om te werken met de natuur: zaaien, planten, verzorgen, genieten en dromen. Tuinieren is een goede manier om de natuur te leren kennen en je erover te verwonderen. Wellicht leren we daarbij ook er zuinig op te zijn.

Overal kun je een tuin maken – je eigen paradijs – op ieder stukje grond, in de achtertuin, bij de voordeur of in een pot op het balkon. Elke tuin is een klein paradijs, en wijzelf die de tuin verzorgen, zijn net als koning Cyrus….

lesprogramma
meer informatie en contact

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s