Jan, 2e jaargang

tvJ

22 november 2014

1231 ‘buren’ hebben de Tuin van Jan in 2014 bezocht. Dat is gemiddeld 33 bezoekers op een gemiddelde openingsdag (zondag).

Vaders en moeders maken foto’s van hun kroost temidden van uitbundig bloeiende ‘Kattenstaarten’ of op de catwalk over de regenvijvers. Kinderen uit de buurt sjouwen met emmertjes pompwater naar de bloembedden. Oudere buren komen een boekje lezen of een potje breien in stilte ( Stiltetuin).

018_tuinvanjan_rainproof_merlijnmichon-27

Studenten van de Meesteropleiding Coupeurs vieren hun eerste ‘graduation’ in de Tuin van Jan en maar liefst 80 3-VWO’ers van het Callandlyceum doen onderzoek naar de waterkwaliteit van het vijverwater, i.s.m. ecologen van Waternet. Historische rondwandelingen door de Baarsjes doen ook de (Paradijs)tuin van Jan aan.

Kortom, ook in het 2e seizoen wordt Jan goed bezocht. De tuin heeft iedereen wat te bieden – stilte, rust en schoonheid vooral – en de buurt gaat de tuin echt ‘gebruiken’. Ook andersoortige bezoekers doen de tuin aan: de eerste libelle is gesignaleerd en ook kikkers en roodborstjes voelen zich steeds meer thuis.

IMG_2656

En ook als ‘Regentuin’ doet Jan ook iets terug voor de buurt, zo bleek weer op 28 juli toen een mega-bui de hoofdstad blank zette.

U weet het wellicht nog niet maar aan de Jan Eef ligt Amsterdams eerste echte Regentuin (van Jan). Hier is al veel ervaring opgedaan bij het bufferen en bergen van regenwater tijdens extreme regenbuien. De vijvers vangen het regenwater op van het dak van het oude schoolgebouw. Er zijn 10.000 stoeptegels weggehaald uit de binnentuin die sindsdien als ‘spons’ werkt. Overtollig regenwater zakt langzaam de grond in. Dit alles om te voorkomen dat al dat regenwater rechtstreeks het riool in loopt en het afwateringssysteem zwaar overbelast. Aldus helpt de Tuin van Jan mee met het ontlasten van het Amsterdams riool.

De Tuin van Jan werkt nauw samen met Amsterdam Rainproof en is mede-ondertekenaar van de landelijke intentieverklaring waar waterschappen, overheden en andere maatschappelijke organisaties en initiatieven aangeven zich actief in te zetten voor het klimaatbestendig maken van Amsterdam en Nederland.

011_tuinvanjan_rainproof_merlijnmichon-20

Ook alle vrijwilligers dank voor jullie liefde en aandacht. Het is eigenlijk ongelooflijk dat de tuin er in zijn tweede jaargang al zo volgroeid en prachtvol bij ligt. Jan is nu in winterslaap maar we zitten niet stil. De vijvers worden onderhouden, de composthopen moeten om, de haagbeuk gefatsoeneerd en de bollen geplant.

De eerste sneeuwklokles zijn al gesignaleerd maar die winter moet nog wel beginnen ? Verwarrend die klimaatverandering.

In april gaan we weer open. Tot dan !

Groeten uit Jan !

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s