Jan blogt: 8 mei 2014

flyer-voor

Ja inderdaad gefeliciteerd: 16 voortuintjes in de Vespuccistraat zijn door bewoners in zelfbeheer genomen. En dat was het doel van Project ‘Vespuccistraat – Parkstraat’ in de mooiste straat van Amsterdam West. De Vespuccistraat is in de jaren ‘20 ontworpen als ‘groene loper’ naar het Erasmuspark. Een Parkstraat dus. Ze hadden het beter ‘Vespuccilaan’ kunnen noemen. 80 voortuintjes telt de straat en dat maakt hem zo bijzonder. Maar helaas wordt slechts de helft door bewoners met liefde en aandacht onderhouden. De andere helft wordt door het stadsdeel beheerd. Daar worden onderhoudsarme roosjes geplant en een paar keer per jaar wordt er onbetrokken wat geschoffeld door een ‘aanbestede’ hovenier. Goedbedoeld allemaal maar een beetje zonde. Vandaar deze aktie om zo nog meer voortuintjes in bewoners-zelfbeheer onder te brengen.

De openluchttentoonstelling over de Vespuccistraat – de geschiedenis, de bewoners en praktische tips over onderhoud van stadstuinen – werd afgerond met een Stekkiemarkt waar men zich kon inschrijven als beheerder van een voortuin. De respons was goed, 16 extra voortuinen in bewoners-zelfbeheer. Stadsdeel West gaat een nieuwe bruikleenovereenkomst maken voor de kersverse beheerders.

De toekomst is aan bewoners-zelfbeheer van al dat stedelijk groen. Overal worden de budgetten voor groenbeheer gekort en de burger kan veel beter zijn ‘eigen’ voortuintje schoffelen en beplanten. Met meer aandacht, liefde en betrokkenheid. Want zoals bekend: een ‘betrokken’ stad is een duurzame stad.

Groetjes van Jan

logo-parkstraat

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s